{{ctrl.notification}}
سفر بگ پک

اما آخه چه جوری سبک سفرم رو مشخص کنم؟ من که تجربه ای ندارم

حرف از سفر اروپا و کشورهای مختلف که میشه اکثر مردم به خصوص هم‌سن و سال‌های خودم با دلی پر از حسرت میگن “خوش به حالش، ما که از این پول‌ها نداریم”، غافل از اینکه خرج سفر به چندین کشور اروپا می‌تونه از سفر به یکی از کشورهای همسایه یا حتی سفر داخل ایران کمتر بشه به شرطی که سبک سفرت رو درست و متناسب با پول توی جیبت انتخاب کنی.

اما آخه چه جوری سبک سفرم رو مشخص کنم؟ من که تجربه ای ندارم.

من هم مثل تو تجربه ای از سفر اروپا نداشتم. تا به حال هم به مدت طولانی تنهایی سفر نرفته بودم. به همین دلیل قبل از شروع سفر ارزون سی و هفت روزه‌ام به نه کشور اروپا،  مدت زمان زیادی رو صرف برنامه‌ریزی و بودجه‌ بندی کردم.

اول از همه لازم بود که از خودم بپرسم چه چیزایی تو هزینه‌ی سفرم نقش اساسی دارند، به نظرم این دسته بندی برای هزینه ها همه چی رو پوشش میده:

  • محل اقامت

  • نحوه ی جابه‌جایی بین شهرها و کشورها

  • خورد و خوراک

  • جاهای دیدنی

  • هزینه های اضافی (شامل نوشیدنی، وسایل حمل و نقل عمومی درون شهری )

فکر کنم کاملن واضح باشه که این دسته بندی در حدیه که تو بتونی خیلی راحت تو هر شهر ماجراجویی کنی پس شامل هزینه هایی مثل: سوغاتی خریدن، کلاب یا بار رفتن، خرید لباس یا تجهیزات برای خودت و تورهای درون شهری نمیشه. یادت نره اگه می‌خوای سفرت شامل هرکدوم از اینا باشه، براش یه دسته ی دیگه به نام “هزینه های غیرضروری” در نظر بگیری.

هزینه ی حین سفر اروپا: محل اقامت

باید بگم که هزینه ی محل اقامت می‌تونه بخش بزرگی از بودجه‌بندی تو رو به خودش اختصاص بده. پس بهتره تو همین مرحله تکلیف رو با خودت مشخص کنی. آیا می‌‌تونی در حالی‌که خسته از جاده رسیدی به خونه‌ی یه آدم کاملن غریبه بری و لحظات سفرت رو با اون یا اونها شریک بشی؟ یا اینکه نه، ترجیح میدی کمی پول خرج کنی در عوض حریم شخصی داشته باشی؟

تو سبک سفر ارزون، اگر تصمیم به اجاره‌ی جایی برای خواب گرفتی، بهترین گزینه‌ی محل اقامت هاستله، هاستل دیگه کجاست؟ یه جای باحالیه مثل خوابگاه‌‌های دانشجویی و برای اونایی که با کوله‌پشتی سفر می‌کنند و بودجه‌ی کمی دارند طراحی شده. تو خیلیاش آشپزخونه داره که می‌تونی برای خودت غذا درست کنی، بعضی‌هاشونم صبحونه رو تقبل می‌کنند. اما در کل یه محیط عالیه برای اینکه آدمای شبیه به خودت رو از سرتاسر دنیا ببینی و دوست پیدا کنی. قیمت یک شب اقامت تو هاستل‌ها بسته به اینکه راجع به کدوم شهر داریم حرف می‌زنیم متفاوته. هرچی اون شهر بزرگ‌تر و از نظر توریست‌‌‌ها معروف‌تر باشه طبعن قیمت‌‌ها هم گرون‌تره.

تو اکثر شهرهای بزرگ غرب اروپا مثل پاریس یا آمستردام، قیمت اجاره‌ی یک تخت تو هاستل‌‌ برای یک شب چیزی حدود ۲۵‌یورو  میشه در حالیکه تو شهرهای کوچیکتر شرق اروپا مثل بوداپست یا پراگ، قیمت همون تخت برای یک شب چیزی حدود ۱۰‌یورو  برات آب می‌خوره.

“من چی کار کردم؟”

من تو شش شهر پیش دوستای ایرانیم موندم و تو شش شهر از کوچسرفینگ استفاده کردم. کوچسرفینگ دیگه چیه؟ یه شبکه‌ی اجتماعیه که توش آدم‌‌ها می‌‌تونن به صورت رایگان حین سفر میزبان پیدا کنن.

IMG_9782

جایی که شب خوابیدم – باسل سوییس

پس من به لطف مهربونی آدما هیچ پولی بابت محل اقامت ندادم.

هزینه ی حین سفر اروپا: نحوه ی جابه‌جایی بین شهرها و کشورها

اگه می‌خوای کوله پشتیت رو برداری و تو اروپا از شهری به شهری دیگه سفر کنی، راه‌های زیادی وجود داره که بتونی هزینه‌هات رو کاهش بدی.

اولیش اینکه باید مشخص کنی که آیا محدودیتی برای رفتن، موندن و برگشتن به شهرای خاصی رو داری؟ مثلن من قبل از سفر می‌دونستم که شروع حرکتم از آمستردام خواهد بود و باید در تاریخ مشخصی هم به این شهر برگردم. تنها محدودیت جابه‌جایی من در طول سفر همین بود.

دوم اینه باید مشخص کنی که آیا آدمش هستی که با یه کوله‌پشتی سنگین رو شونه هات کنار جاده و زیر آفتاب وایسی؟ شجاعت برخورد با آدمای مختلف و درخواست ازشون برای رایگان سواری رو داری؟ یا اینکه نه، ترجیح میدی پول خرج کنی و در عوض راحت و آسوده با یه هدفون تو گوشت زیرکولر از مناظر لذت ببری و با کسی هم حرف نزنی؟

سومیش هم مساله‌ی اهمیت زمانه. آیا برات مهمه که چقدر از زمان سفرت صرف جا‌به‌جایی بین شهرها بشه؟آیا زمان کمی داری؟ مثلن برای من مهم نبود، از جابه‌جایی بین شهرها و دیدن جاده‌‌ها و آشنایی با آدمهای جدید به همون میزان لذت بردم که از بودن تو مقصد. پس اگه یک روز کامل هم صرف این ماجرا کردم، ناراضی نیستم. وقتی جواب این سوال‌‌ها رو برای خودت مشخص کردی:

 نوبت انتخاب روش موردنظرت برای جابه‌جایی تو سفره.

متودهای مختلفی برای سفر بین شهرها تو اروپا وجود داره. اتوبوس، قطار، هواپیما، ماشین اشتراکی، اجاره کردن ماشین و هیچ‌هایک. اما شاید از خودت بپرسی کدوم از همه بهتر و ارزون‌‌تره؟

بهتر بودن وسیله که بستگی به جواب سوالاتت داره ولی اگه محدودیت داری هرچقدر زودتر وسیله‌ی حمل و نقل رو رزرو کنی به همون مقدار بیشتر هزینه‌ات کم میشه. ولی یادت نره که تمام وسایل حمل و نقل رو برای شهر و تاریخ مورد نظرت چک کن. تو اروپا سیستم مثل ایران نیست، برای مسافت‌های طولانی گاهی هواپیما از قطار یا  اتوبوس ارزون‌تر میشه.

مثلن من زمانی که رسیدم مقصد اول، برای یک ماه بعد، از شهر باسل سوییس، یه بلیط خیلی ارزون هواپیما به قیمت ۴۸ یورو برای برگشتن به آمستردام هلند خریدم. در حالیکه قیمت ارزون‌ترین بلیط قطار برای این مسیر و همون تاریخ چیزی حدود ۷۰ یورو و بلیط اتوبوسی که مستقیم نبود چیزی حدود ۱۰۰ یورو درمیومد.

اینکه از خیلی زودتر اقدام به خرید قطعی بلیط کنی، کمی ریسکیه. چون معلوم نیست که چه اتفاقاتی تو مسیر سفرت میفته و آیا تو به موقع به بلیطت می‌رسی یا نه! ولی به هرحال اگر این ریسک رو بپذیری به میزان زیادی تو هزینه هات صرفه جویی کردی.

اگر محدودیتی نداری، تجربه‌ی من بهت میگه که شهر به شهر تصمیم بگیر که از چه سیستمی می‌خوای استفاده کنی.

بلیطت رو همون موقع بگیر و راه بیفت. چرا؟ چون بهت این آزادی رو میده که اگه از جایی خوشت اومد و خوش گذشت و دلت خواست،  بیشتر اونجا بمونی یا اگه از یه جا خسته شدی، فرداش راه بیفتی واسه مقصد بعدیت. اینجوری تو پیدا کردن ارزون‌ترین وسیله برای اون‌روز هم دستت بازتره.

و اما راجع به قیمت هرکدوم از این وسایل حمل و نقل باید بگم که کاملن بستگی به مبداء و مقصد و زمان حرکتت داره. هرچی مبداء توریستی‌تر و یا مقصد دورتر باشه به همون نسبت هزینه هات بالاتر میره.

گاهی هم تمام معادلاتت به هم می‌ریزه و علیرغم عقل و منطق مجبور میشی تحت شرایط خاص قیمت زیادی بپردازی. مثل من که تو زوریخ سوییس برای یک مسیر چهل و پنج دقیقه ای به باسل، مجبور به پرداخت بلیط ۳۵ یورویی برای قطار بین شهری شدم. چرا؟ چون هیچ وسیله ی دیگه ای بعد از ساعت ۶ بعدازظهر به اون شهر نمی‌رفت!

“من چی کار کردم؟”

IMG_9784-1024x1024

هیچ‌هایک از وین به بوداپست

من بیشتر جاده های بین ۱۲ شهر اروپا رو، هیچ‌هایک کردم. پس هزینه‌ی آنچنانی برای جابه‌جایی نپرداختم جز همین‌‌هایی که تو نکات بالا برات گفتم.

هزینه ی حین سفر اروپا: خورد وخوراک

وقتی صحبت از خوردن و نوشیدن میشه، ارزون ترین راه معمولن خرید از سوپرمارکت‌های شهره. اما اگه تو جزو اون دسته از آدمهایی هستی که خوراکی و غذا رکن اساسی زندگیت رو تشکیل میده، یه راه دیگه دکه های غذای خیابونیه. به صرفه و خوشمزه! به شرطی که حواست باشه از مراکز توریستی شهر به اندازه‌ی کافی فاصله بگیری. خودت که میدونی اوضاع قیمت‌ها چه جوریه تو جاهای توریستی؟!

اگه اهل رستوران رفتنی و دلت می‌خواد کمی بشینی و سر صبر غذا بخوری، رستوران‌های زنجیره ای معروف مثل مک‌دونالد تو سرتاسر اروپا پیشنهادات ارزونی برای هرنوع سلیقه‌ای درنظرگرفتن. علاوه بر این، تو اینجور جاها از وای‌فای رایگان هم می‌تونی استفاده کنی.

“من چی کار کردم؟”

IMG_97856666

غذای خانگی – پراگ جمهوری چک

من آدم کم غذایی ام و با یک وعده غذا در طول روز هم خوشحال و خندانم. با این حال همه‌ی روش ها رو امتحان کردم و به طور متوسط چیزی حدود ۱۵ یورو در روز خرج خورد و خوراکم شد.

هزینه ی حین سفر اروپا: جاهای دیدنی

جاهای دیدنی دیگه خیلی سلیقه ایه. اینکه موزه و جاهای تاریخی دوست داری یا نه اهل طبیعت و ماجراجویی هستی؟ اینکه دوست داری خودت تنها تو شهر گم شی یا نه با تورهای شهری این سو و اون سو بری؟

هزینه‌ی بلیط جاهای دیدنی بستگی به شهرها داره. مثلن ورودی موزه‌ی ونگوک تو آمستردام چیزی حدود ۱۸ یورو یا بازدید از داخل کاخ شونبرون تو وین تا ۵۰ یورو هم میرسه.

اما خبر خوب اینکه یک عالمه جاهای هیجان انگیز تو اروپا وجود داره که تو می‌تونی رایگان بری و ببینی یا یه وقتهایی از سال فستیوال‌‌‌های خیلی خوبی برگزار میشه که اگه شانس بیاری و تو زمان درست، جای درستی باشی کلی لذت می‌بری بدون خرج کردن یک یورو! علاوه بر این از طرف هاستل‌ها تور پیاده‌روی داخل شهر برگزار میشه که مجانیه و تو فقط باید یه انعام به راهنمای تور بدی بابت اطلاعاتی که در اختیارت میذاره.

“من چی کار کردم؟”

واقعیت اینه که من علاقه ای به جاهای تاریخی و موزه ها ندارم. با خودم هم تعارف نداشتم که حالا چون معروفه باید برم ببینم . ترجیح دادم تو کوچه پس کوچه های شهر گم شم و از امکانات ماجراجویی های رایگان که تعدادشون کم هم نبود استفاده کنم.

شاید برای این قسمت به طور متوسط چیزی حدود ۳ یورو  در هر شهر خرج کرده باشم. برای ۱۲ شهر میشه ۳۶ یورو.

هزینه ی حین سفر اروپا: هزینه های اضافی

این هزینه ها شامل اون چیزهایی میشن که بستگی به ویژگی‌های و ذائقه‌ی هر آدمی داره و بسته به سلیقه و توانایی خودت می‌تونی حذفشون کنی و نبودش لطمه‌ای به سفرت نمی‌زنه. مثلن نوشیدنی الکلی، وسایل حمل و نقل عمومی درون شهری و غیره.

مثلن یه آدمی هست که اهل پیاده روی طولانی نیست، پس همون روز اول یه بلیط مدت‌دار مترو می‌خره و از سیستم محشر حمل‌و نقل عمومی استفاده می‌کنه. باید بگم که بلیط حمل و نقل عمومی تو هر شهر یه نرخی داره و برحسب تجربه‌ام متوجه شدم بهتره یه بلیط مدت دار مثلن ۷۲ ساعته یا ۴۸ساعته یا یه هفته‌ای (هرچقدر که می‌خوای تو شهر بمونی) بگیری تا اینکه بلیط تک-سفره یا دو-سفره. اینجوری از نظر هزینه به نفعت میشه.

“من چی کار کردم؟”

IMG_978390

قدیمی‌ترین متروی شهری – بوداپست مجارستان

خب من اهل نوشیدنی های غیرمجاز نیستم. پس تو این مقوله یه مبلغ خوبی رو پس انداز کردم.

در مورد حمل و نقل شهری به طور متوسط هرروز ۲ یورو خرجم شد.جمعش برای این ۳۷روز میشه چیزی حدود ۷۴ یورو.

“این همه گفتی، آخرش این سفر اروپا خرجش چقدر شد؟”

بدان و آگاه باش که اگه تو واقعن مشکل مالی داری و در عین حال می‌خوای این سفر اروپا رو هم با کوله پشتی بری، انتخاب عاقلانه‌ی مقصدهای سفر می‌تونه کمک بزرگی بهت بکنه.

سفر اروپا فقط شامل فرانسه و بلژیک و اسپانیا و ایتالیا نیست. کشورهایی مثل مجارستان، لهستان، بلغارستان و امثالهم تو حوزه‌ی شینگن و کشورهایی مثل کرواسی، لاتویا و روسیه خارج از حوزه‌ی شینگن از بهترین جاهاییه که هرساله هزاران کوله گرد رو به دلیل ارزونی به خودشون جذب میکنن.

در نهایت با این همه آسمون و ریسمون که به هم بافتم خواستم بگم که خرجم برای این سی و هفت روز ماجراجویی تو ۱۲ شهر اروپا و نه کشور ( هلند، آلمان، جمهوری چک، اتریش، اسلوواکی، مجارستان، اسلوونی، ایتالیا و سوییس) شد:

هفتصد و پنجاه یورو، به پول ایران چیزی حدود سه میلیون تومان.

باورت بشه یا نه، این کل پولی بود که تو سفر اروپا خرج کردم، حالا تو به من بگو  برای سفر به اروپا باید خیلی پولدار بود؟ آیا  این عاقلانه ست که “به امید اینکه یه روز پولدار میشم و میرم” بمونی؟

date_range شنبه 18 خرداد 1398 remove_red_eye 894 بازدید favorite_border 0 chat 0
بخش
شماره موبایل
شماره ثابت
کانال تلگرام
پرواز داخلی
09351343628
ثبت نظر
chat 0