برای کنترل جت لگ چکار باید کرد ؟
با پرواز زدگی چیکار کنیم؟
بدن ما به طور طبیعی طبق یک برنامه ۲۴ ساعته تنظیم شده است. این همان چیزیست که به آن ساعت بیولوژیک بدن گفته می شود. این ریتم شبانه روزی بدن با سفر به کشوری که اختلاف زمانی قابل توجه ای با ما دارد، تا حد زیادی به هم می ریزد. نتیجه این اختلال معمولا خستگی زیاد، از دست دادن اشتها، سوهاضمه، بهم خوردن تمرکز و در کل آن چیزی است که ما آن را به نام پرواز زدگی یا جت لگ (Jet Lag) می شناسیم. اما اگر برای سفر شهری مانند لندن را انتخاب کردیم، چطور می توانیم بعد از یک پرواز مستقیم به این مقصد کلافه نباشیم؟
ساعت تان را تغییر دهید
اولین قدم در مبارزه با پرواززدگی این است که وقتی در صندلی خود نشستید، ساعت تان را با ساعت مقصد تنظیم کنید. این کار سبب می شود از لحاظ روانی آماده شوید. علاوه بر این، برنامه ریزی سفر شما در مقصد هم با زمان جدید خواهد بود. فقط تمام حواستان باشد که این کار را قبل از پرواز انجام ندهید؛ زیرا نتیجه قطعی و خنده دار آن، از دست دادن پروازتان خواهد بود! خواب را جدی بگیرید
مسافران معمولا به دلایل مختلفی شب قبل از پرواز را خوب نمی خوابند چون معمولا کارهای نیمه تمامی دارند که باید تا آخرین دقایق انجام دهند و یا در خصوص سفری که پیش رو دارند بسیار هیجان زده اند. همه اینها سبب می شود که تصمیم بگیرند در طول پرواز استراحت کنند. این اولین اشتباه و زمینه ساز شرایط بد در خصوص پرواززدگی است. خواب عمیق در طول پرواز باعث می شود هماهنگی با شرایط زمانی جدید سخت تر شود. اما خواب خوب شب پیش از پرواز به شما کمک می کند بر شرایط بد اختلاف ساعت راحت تر غلبه کنید.
منعطف باشید
اگر بدانید چطور باید بعد از یک پرواز طولانی با کسالت های احتمالی بعد از آن مقابله کنید، احتمالا سفر خود را با سلامت و آرامش شروع خواهید کرد. اگر شما در خصوص زمان استراحت و خوردن غذا بسیار منظم و دقیق هستید، بهتر است بدانید حفظ این نظم تا روز پرواز می تواند شرایط را برای تشدید پرواززدگی فراهم کند. پس در واقع سعی کنید روز قبل از پرواز در خصوص زمان دقیق استراحت و خواب انعطاف پذیرتر باشید و بدن تان را برای تغییرات اختلاف زمانی آماده کنید. نه به کافیین و قرص خواب نوشیدنی های کافیین دار سبب می شود سطح و زمان هوشیاری شما دست کاری شود. بنابراین قبل از پرواز و در طول آن از خوردن نوشیدنی هایی مثل قهوه، کولا و
انرژی زاهایی با کافیین بالا اجتناب کنید. همچنین بدترین کاری که می توانید برای خوابیدن و دوری از پرواززدگی انجام دهید، خوردن قرص های خواب آور است. این قرص ها در برابر اثرات پرواززدگی هیچ کمکی به شما نخواهند کرد و تنها اتفاقی که می افتد، خواب آلودگی و کسالت شما در زمان فرود است. اگر واقعا به خواب احتیاج دارید، می توانید از روش های طبیعی این کار استفاده کنید؛ مثلا از قبل با خود دمنوش های طبیعی بیاورید که آرام بخش و خواب آور هستند.
حرکت کنید
یکی از شایع ترین عوارض پروازهای طولانی، ورم پاها و لخته شدن خون در رگهاست که به آن DVT می گویند. این مساله زمانی رخ میدهد که جریان خون در پاها دچار اختلال شود. کافی است گاهی از صندلی خود بلند شوید و در راهرو شروع به قدم زدن کنید. همچنین استفاده از جوراب های مخصوص پرواز باعث کاهش ریسک این اتفاق می شود. در ضمن بد نیست در حالی که روی صندلی خود نشسته اید، با مراعات حال افراد کناری و پشت سر خود، کمی حرکات کششی انجام دهید. این کار می تواند حس کسالت را از شما دور کند.